gowabenin

Vermelden van het aantal kilocalorieën per portie zou verwarrend zijn

Written on 2020-02-29   By   in Onze voeding

Op de etiketten van de meeste producten wordt de voedingswaarde per portie en het aantal kilocalorieën vermeld. De Consumentenbond vindt deze informatie in de meeste gevallen erg onlogisch en bovendien verwarrend.

Volgens de Consumentenbond ontstaat de verwarring voornamelijk over het rekbare begrip ‘per portie’. Hierbij wordt niet duidelijk gemaakt wat een portie precies inhoudt. Naar eigen zeggen kan de Consumentenbond niet raden of een portie vissticks uit vier vissticks bestaat of maar één. Ook eet niet iedereen één Sultana tegelijk, wat de producent misschien wel aanbeveelt. De verwarring wordt dan ook door de fabrikanten in stand gehouden vindt de Consumentenbond. Dit omdat verschillende verpakkingen het over uiteenlopende porties hebben. De Consumentenbond stelt dat de consument hierdoor het overzicht kwijtraakt. Wat de ene producent een portie vindt, is bij de andere producent weer heel anders.

De Consumentenbond besloot dan ook om een panel samen te stellen. Hierbij kregen ruim 2800 consumenten verschillende verpakkingen voorgelegd waarbij de voedingswaarde per portie werd aangegeven. Hierbij wilde de Consumentenbond duidelijk maken dat het een verschil zit in wat als portie wordt gezien door enerzijds de fabrikant en anderzijds de consument. Zo kreeg het chocolademerk Twix aardig wat kritiek te voortduren van het panel. De fabrikant gaat hierbij namelijk uit dat een portie uit één reep chocolade bestaat. Echter bezit de verpakking twee repen chocolade. Ongeveer de helft van de consumenten beschouwde twee repen dan ook als een portie en niet één chocoladereep. Volgens de Consumentenbond is dit een exemplarisch voorbeeld van de verschillende opvattingen die de fabrikant en consument hebben.

Calorieen per portie

Verschil tussen fabrikanten

Daarnaast toonde de Consumentenbond aan dat er ook verschil in opvatting zit over wat een portie is tussen verschillende fabrikanten van eenzelfde soort product. Zo verstaat de ene fabrikant van paprikachips onder een portie 20 gram chips. Een ander merk van een vergelijkbaar product verstond onder een portie 30 gram chips. Ook hierdoor wordt de verwarring gevoed.

De Consumentenbond stelt dan ook dat het aantal gram bij veel consumenten weinig tot de verbeelding spreekt. Het zou dan ook beter zijn om aanduidingen van het aantal calorieën concreter te maken. Een aanduiding zou dan ook zijn dat gesproken wordt over drie blokjes kaas in plaats van 20 gram. Beide eenheden komen met elkaar overeen, toch maakt de eerste omschrijving een veel duidelijkere indruk bij veel consumenten.

Portie aanduiding

De Consumentenbond heeft ook de panelleden gevraagd wat zij van de portie aanduidingen vinden. Hierbij stelt ruim 40% van de leden dat de portie aanduidingen wel nuttig zijn. 60% van de leden kijkt soms of altijd naar de portie aanduidingen die op het etiket zijn aangegeven. De Consumentenbond pleit dan ook voor een bindende richtlijn voor alle fabrikanten rond de portiegroottes. Hierdoor wordt een einde aan de verwarring gemaakt en wordt het veel duidelijker om in te kunnen schatten hoe groot een portie is en hoeveel kilocalorieën hier mee gemoeid zijn. Dit zou ook veel gezonden zijn voor veel mensen, omdat het inzicht in de calorieën en portiegrootte groter wordt.

%d bloggers liken dit: