gowabenin

Steeds meer varkensvlees in supermarkt krijgt een keurmerk

Written on 2020-02-12   By   in Onze voeding

Enkele grote supermarkten, waaronder Dirk van den Broek, Lidl en Albert Heijn bieden steeds meer varkensvlees aan met een Beter Leven keurmerk. Dit blijkt uit het rapport Varkens in Nood. Deze organisatie vergeleek het aantal producten met minstens één ster met de aantallen uit oktober 2014.


 
De organisatie onderzocht voornamelijk de productgroep vers vlees, dit betreft voornamelijk producten van varkensvlees die je bij de avondmaaltijd tegenkomt, zoals filetlappen en slavinken. Hiervan hebben ongeveer 57 procent van de producten in Nederland het Beter Leven keurmerk, waarbij het gecorrigeerd is op het gewicht van de producten. Dit percentage verschilt dan ook flink per supermarkt. Zo staat de Lidl bovenaan en heeft tegenwoordig 79 procent van de producten een keurmerk, in tegen stelling tot 57 procent in 2014. Ook Dirk van den Broek boekte enige vooruitgang en ging in een jaar tijd van 43 naar 57 procent. Bij de Albert Heijn daalde het aantal vers keurmerkvlees in een jaar tijd en ging van 87 naar 78 procent.
 

Vleeswaren

Ook ontvingen enkele vleeswaren die van varkensvlees zijn gemaakt een keurmerk. Vooral de Lidl zorgde hiervoor en voorzag ongeveer 41 procent van de vleeswaren met een Beter Leven keurmerk. Dit percentage is bij de Albert Heijn al een flink stuk minder, met slechts 15 procent van de producten. Het gemiddeld aantal vleeswaren dat een Beter Leven keurmerk draagt over alle supermarkten is 11 procent.
 
Daarnaast zijn ook de varkensvlees producten buiten de koeling onderzocht. Hierbij kun je vooral denken aan knakworst en rookworst. Hiervan is gemiddeld 23 procent voorzien van een Beter Leven keurmerk. Diepvriesvlees waar varkensvlees in verwerkt is krijgt het minst aantal keurmerken. Het percentage is slechts zo weinig dat het aantal producten met een keurmerk bij alle onderzochte supermarkten gemiddeld slechts 0 procent is.
 


 

Nog niet genoeg

De organisatie erkent de vooruitgang in het aantal producten met keurmerken dat de supermarkten aanbieden, echter stelt het ook dat de beloftes uit 2013 niet zijn behaald. De supermarkten hebben destijds aangegeven volledig over te stappen op vlees dat een keurmerk bevat. Dit is nu nog niet het geval. De organisatie vindt de overstap dan ook erg langzaam gaan. Daarnaast houdt een keurmerk niet alleen in om minder varkens in een hok te stoppen. Ook moet er meer externe controle op het varkensvlees zijn en is er behoefte aan een betere wetgeving. De inkoopvoorwaarden voor varkenshouders zijn dan ook relatief eenvoudig te realiseren, waardoor het proces wat sneller zou kunnen verlopen. De organisatie achter het rapport geeft dan ook aan om de komende tijd nog steeds maandelijkse tellingen uit te voeren in verschillende supermarkten. Naar eigen zeggen om de supermarkten er op te controleren of ze zich aan hun eigen beloftes houden.
 

Keurmerk

Een Beter Leven keurmerk staat altijd duidelijk op de verpakking aangegeven. Hierdoor kun je diervriendelijker vlees kopen in de supermarkt. Het keurmerk wordt dan ook door een onafhankelijke organisatie afgegeven. Deze organisatie stelt scherpe eisen waar de producent aan moet voldoen. Wanneer een producent zich niet aan de eisen houdt kan het keurmerk ook afgepakt worden.

%d bloggers liken dit: